Thermisch gemodificeerd hout

Onder thermische gemodificeerd hout verstaan wij hout dat een bepaalde warmtebehandeling heeft ondergaan. Het hout wordt tot ongeveer 200 graden verhit, zonder de toevoeging van chemische middelen. Het gaat hierbij vaak om zachthout, wat door dit proces een veel langere levensduur krijgt. Zo gaan houtsoorten van duurzaamheidsklasse 5 naar klasse 2 of zelfs 1.

Thermowood gevelbekleding

Zoekt u duurzame gevelbekleding, dan is gemodificeerd hout ideaal! Het thermisch gemodificeerde hout is bij uitstek geschikt als gevelplank, omdat het weinig ‘werking’ heeft. Andere houtsoorten zullen krimpen en uitzetten door weersinvloeden, dat is een natuurlijke eigenschap van hout. Bij thermowood gebeurt dit minder snel omdat gemodificeerd hout droger is en minder vocht opneemt. Hierdoor vervormt het minder en dat zorgt voor een mooie strakke gevel met een natuurlijke uitstraling.

Wat zijn de eigenschappen van thermisch gemodificeerd hout?

De speciale behandeling met warmte verandert (modificeert) de samenstelling van het hout en krijgt het hout een lagere vochtopname waardoor het een stabiele kwaliteit krijgt en uitstekend geschikt is voor buitentoepassingen. Minder vocht zorgt ervoor dat het hout beter bestand is tegen schimmels en houtrot en minder aantrekkelijk is voor insecten. Het hout wordt ook lichter van gewicht en is hierdoor makkelijk te verwerken. Door de behandeling krijgt het hout een fraaie donkere kleur, maar vergrijst ook gewoon op een natuurlijke manier. Het nadeel aan deze behandeling is dat het hout iets aan sterkte verliest, waardoor het niet geschikt is als constructiehout.

Welke toepassingen zijn geschikt voor thermohout?

Thermohout is voor veel toepassingen te gebruiken. Wij zien thermohout veel terug in gevelbekleding, maar creatieve klanten gebruiken dit thermohout ook wel voor een schutting of als wand van een overkapping. Thermisch gemodificeerd hout evenaart hardhout bijna in levensduur, maar kost vaak veel minder. Daarnaast is het door het lichte gewicht makkelijker te verwerken. Naast thermisch gemodificeerd hout vind je bij ons ook geimpregneerd hout.